HaberTeknoloji

Siber güvenlik analistleri, Fancy Bear’ın ABD uydu ağında dolaştığını fark etti

Uyuşturucu kullanan bir ayıdan daha süslü ve daha tehlikeli

Devlet destekli siber güvenlik suçluları ile kokain seven ayıların ortak noktası nedir? Hepimizin vahşi doğada uyarı veya hazırlık yapmadan geçmemeyi tercih edeceğimiz tartışmasız gerçek. Neyse ki, bunlardan sadece birini gerçek bir tehdit olarak düşünmemiz gerekiyor. Ne yazık ki, ele alınmadığı takdirde dünyanın dört bir yanındaki günlük hayatı kasıp kavurabilecek bir tehdit. Hala hangisinin hangisi olduğundan emin değilseniz, işte bir ipucu: Uyuşturucu kullanan ayı değil. Buna birazdan geleceğiz.

Günümüzün uydu altyapısı, dünya çapında milyonlarca kişinin güvendiği iletişimi, internet trafiğini ve GPS tabanlı sistemleri desteklemektedir. Sürekli büyüyen bu güven, onu sosyal, ekonomik ve hatta fiziksel kaosa neden olmak isteyen siber suçlular için birincil hedef haline getiriyor.

Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenliği Ajansı (CISA) kısa bir süre önce , Rus hükümetiyle şüpheli bağlantıları olan bir bilgisayar korsanlığı grubu olan Fancy Bear’ın bir ABD uydu iletişim sağlayıcısını takip ettiğini keşfetti. Keşif, belirlenen ağlarda şüpheli davranış bildirimlerinin ardından yapıldı.

Olayı bu yılki Cyberwarcon siber güvenlik konferansında tartışan CISA analisti MJ Emanuel, APT28 olarak da bilinen bilgisayar korsanlığı grubunun sızdığına ve keşfedilmeden birkaç ay önce kurbanın ağlarında bulunduğuna inanmak için nedenleri var.

Saldırı türünün ilk örneği değil. Bu yılın başlarında, Ulusal Güvenlik Teşkilatı (NSA) ve Agence nationale de la sécurité des systèmes d’information’dan (ANSSI) analistler, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle aynı zamana denk gelen uydu tabanlı internet kesintilerini araştırdılar. Güvenlik kuruluşları, kesintilerin işgal sırasında Ukrayna’nın iletişimini zayıflatmayı amaçlayan Rusya destekli siber suçluların da işi olduğundan şüpheleniyor.

Uydu iletişimiyle ilgili siber saldırılardaki artış, havacılık endüstrisinde gelişmiş ve standartlaştırılmış güvenlik uygulamalarına olan ihtiyacı vurgulamaktadır. Mevcut ve gelecek havacılık teknolojisi sağlayıcıları için güvenlik standartları şu anda Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü (IEEE) ve Uluslararası Standardizasyon Örgütü (ISO) gibi kuruluşlar tarafından geliştirilmektedir. Sektör genelinde standartlaştırılmış uygulamalar, tüm havacılık teknolojisi sağlayıcılarının güvenlik duruşunu güçlendirmede önemli bir rol oynayacak ve bir başka kritik küresel kaynak haline gelen şeyin güvenliğinin sağlanmasına yardımcı olacaktır.

Yukarıdaki karşılaştırmamızda kullandığımız gibi kokain ayılar günlük bir tehdit olmayabilir, ancak bu olmayacağı anlamına gelmez.

1985 yılında, uyuşturucu kaçakçılığına dönüşen narkotik memuru Andrew Thornton, kendisi uçaktan atlamadan önce bir Georgia ormanının üzerine 40 konteyner kokain attı. Thornton’ın paraşütü açılmadı ve o gün daha sonra ölümüyle sonuçlandı. Hikayenin burada bittiğini düşünürsünüz, ama tam da burada başlar.

Havadan atılan sümük şekerini bulan ve yiyen 79 kiloluk (175 pound) bir kara ayı olan Pablo Escobear’a girin. Toplam vücut ağırlığının neredeyse yarısı olan 34 kilodan (75 pound) fazla ilaç yemiş olduğu bulundu. Kimseyi şaşırtmayacak şekilde, Pablo ilaca yenik düştü ve aşırı dozdan öldü. O zamandan beri tahnitçiliğin büyüsüyle ölümsüzleştirildi ve şu anda Lexington, KY’deki Kentucky Fun Mall’da yaşıyor. Elizabeth Banks’in yakında çıkacak olan ve uygun bir adla “Cocaine Bear” adlı sinema şaheseri için de ilham kaynağı.

AnlikHaber

AnlıkHaber.net anında haber paylaşım platformu ile en iyi haberleri size paylaşıyoruz takipte kalın

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu