Haber

NASA’nın InSight iniş aracı Mars’tan duygusal veda gönderiyor

NASA’nın InSight iniş aracı, Mars’ın son fotoğrafı olabilecek şeyi Dünya’ya geri gönderdi. Bu yılın başlarında NASA, InSight’ın her biri yaklaşık yedi fit genişliğindeki çift güneş panellerinin 2018’in sonlarında Kızıl Gezegene inişinden bu yana yavaş yavaş toz biriktirdiğini fark etti.

Ekip, güneş panellerindeki tozu temizlemek ve görevi uzatmak için arazi aracının robotik kolunu bile kullandı, ancak mevsimsel değişiklikler havaya daha fazla toz salıyor ve güneş ışığını engelliyor, gelecek korkunç görünüyordu.

NASA, geçen bir kasırga gibi bir toz temizleme olayı umuyordu ama ne yazık ki bu asla gerçekleşmedi.

9 Aralık’ta NASA, iniş aracının bir gün önce Dünya’dan gelen iletişimlere yanıt vermediğini ve InSight’ın operasyonlarının sonuna gelmiş olabileceğinin varsayıldığını söyledi. Uzay ajansı, Insight ile iletişime geçmeye devam edeceğini söyledi.

Gelecekteki bir temizlik olayının, iniş aracını yeniden etkinleştirmek için panellerden yeterince tozu kaldırıp kaldıramayacağı veya ilk kez kapandığında temelli ölüp ölmeyeceği belli değil. NASA’nın ifadesi bunun bir olasılık olduğunu öne sürmüyor ama yine de yüzde 100 emin değilim.

Sismik Araştırmalar, Jeodezi ve Isı Aktarımı kullanan İç Keşif’in kısaltması olan InSight, Mars’taki sismik aktiviteyi tespit etmek için tasarlandı. Geçtiğimiz Mayıs ayı itibarıyla InSight, 4 Mayıs 2022’deki 5 büyüklüğündeki deprem de dahil olmak üzere 1.300’den fazla deprem tespit etmiş ve kataloglamıştı; bu, görevin başlamasından bu yana tespit edilen en büyük deprem.

NASA’nın Gezegen Bilimi Bölümü yöneticisi Lori Glaze, Mayıs ayında InSight’ın kayalık gezegenlerin iç kısımlarına ilişkin anlayışımızı değiştirdiğini ve gelecekteki misyonlar için zemin hazırladığını söyledi.

NASA’nın InSight bütçesi 675 milyon dolardı, ancak bir alet tasarımı ve iki yıllık bir gecikme, maliyete 153,8 milyon dolar daha ekledi. Toplamda, InSight 828,8 milyon dolara mal oldu.

NASA’nın meşgul olacağı çok şey var. James Webb Uzay Teleskobu uzak kozmosu keşfetmeye yeni başlarken, Perseverance gezgini Mars yüzeyinde hâlâ yoğun bir şekilde çalışıyor.

AnlikHaber

AnlıkHaber.net anında haber paylaşım platformu ile en iyi haberleri size paylaşıyoruz takipte kalın

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu