İlk olarak sekiz yıl önce keşfedilen bir çift ötegezegenle ilgilenen araştırmacılar, şimdi gök cisimlerinin su dünyaları olabileceğine inanıyor. Söz konusu gezegenler, Kepler-138c ve d, Lyra olarak bilinen bir takımyıldızda Dünya’dan yaklaşık 218 ışıkyılı uzaklıkta bir kırmızı cüce yıldızın yörüngesinde. İlk olarak 2014 yılında NASA’nın Kepler uzay teleskobu tarafından üçüncü bir gezegen olan Kepler-138b ile birlikte tespit edildi.
Université de Montréal’den araştırmacılar, birkaç yıl sonra onlar hakkında daha fazla şey öğrenme umuduyla Hubble ve Spitzer uzay teleskoplarını kullanarak gezegen sistemini yeniden gözlemlemeye karar verdiler. Bahis işe yaramış gibi görünüyor.
Ekip, uzak dünyalarda su varlığını doğrudan tespit etmemiş olsa da, diğer kanıtlar bu olasılığa işaret ediyor.
Gezegen c ve d, kendi gezegenimizin üç katından daha fazla hacme sahiptir, ancak kütleleri yalnızca iki kat daha büyüktür, bu da yoğunluklarını Dünya’nınkinden çok daha düşük hale getirir. Bu, gezegenlerin hacminin yarısının muhtemelen kayadan daha hafif, ancak helyum veya hidrojen gibi gazlardan daha ağır malzemelerden oluştuğunu gösteriyor. Bu, suyu çok gerçek bir aday olarak bırakır.
Trottier Dış Gezegen Araştırmaları Enstitüsü’nden (iREx) doktora öğrencisi Caroline Piaulet , “Jüpiter ve Satürn’ün yörüngesinde dönen, ancak yıldızlarına çok daha yaklaşan, su açısından zengin uydular olan Europa veya Enceladus’un daha büyük versiyonlarını hayal edin” dedi. ekibi kim yönetti.
Ev sahibi yıldızlarına yakınlıkları nedeniyle, kızarmış gezegenler muhtemelen buhardan oluşan yoğun bir atmosfere sahiptir, ancak buhar battaniyesinin altında sıvı su bulunabilir. Yüksek basınç, süperkritik sıvı adı verilen bir fazda suyun bulunmasına da neden olabilir.
Araştırma ekibinin başka bir üyesi olan Björn Benneke, “Cihazlarımız ve tekniklerimiz yıldızlarından daha uzaktaki gezegenleri bulup inceleyecek kadar hassas hale geldikçe, Kepler-138 c ve d gibi çok daha fazla su dünyası bulmaya başlayabiliriz” dedi.
Ekip, c ve d gezegenlerinin neredeyse aynı boyutta olduğunu öğrenince de şaşırdı. Daha önce çok farklı olduklarına inanılıyordu.
Grubun konuyla ilgili çalışması, “1.5 Dünya yarıçaplı bir gezegenin uçucu bakımından zengin bileşimine dair kanıt”, Nature Astronomy dergisinde yayınlandı. Biraz şansla, belki de James Webb uzay teleskobu ile gelecekteki bir gözlem, bu potansiyel su dünyaları hakkında daha da fazla bilgi verebilir.