DünyaHaber

Oscar Ödüllü Bir Filmin Yıldızı, Instagram’da İran Protestoları Hakkında Paylaşım Yaptığı İçin Tutuklandı

Taraneh Alidoosti’nin tutuklanması, aktörün İran’daki ülke çapındaki protestolar sırasında idam edilecek ilk protestocuyla dayanışma ifade eden bir Instagram gönderisi yapmasından bir hafta sonra geldi.

İran’ın en önde gelen aktörlerinden biri olan Taraneh Alidoosti, protestocularla dayanışma ifade ettikten sonra ülke çapındaki protestolar hakkında yanlış bilgi yaymak suçlamasıyla tutuklandı.

Associated Press’e göre İslam Cumhuriyeti Haber Ajansı, Alidoosti’nin “iddialarına uygun herhangi bir belge” sunmadığı için tutuklandığını söyleyerek tutuklandığını bildirdi.

2016 yılında Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ını kazanan Satıcı filmindeki rolüyle tanınan 38 yaşındaki oyuncu, geçtiğimiz hafta İran hükümeti tarafından idam edilen Mohsen Shekari ile dayanışma ifade eden bir Instagram paylaşımı yaptı. 23 yaşındaki Shekari, Tahran’da bir sokağı kapatmak ve rejim yanlısı milislere palayla saldırmakla suçlanmıştı. Ayrıca, İran’da otomatik olarak ölüm cezası gerektiren bir suçlama olan “muharebe” veya Tanrı’ya savaş açmakla suçlandı.

Alidoosti paylaşımında, “Adı Mohsen Shekari’ydi.” yazdı. “Dökülen bu kanı seyredip önlem almayan her uluslararası örgüt, insanlık ayıbıdır.”

Oyuncu, 8 milyondan fazla takipçisine “Sessizliğiniz, zulme ve zalimlere destek vermek demektir” dedi.

Cumartesi günü, Alidoosti’nin Instagram hesabı kaldırılmış ve Twitter hesabı askıya alınmıştı.

İran, kendisini “uygunsuz” başörtüsü taktığı için gözaltına alan ahlak polisinin gözaltındayken hayatını kaybeden 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin 16 Eylül’de öldürülmesinden bu yana protestolara karıştı. Ölümü, hükümet karşıtı gösterilerin itici gücü haline geldi ve ülkenin insan hakları ihlallerinin küresel çapta kınanmasına yol açtı.

Geçen ay Alidoosti, Instagram’da başörtüsü olmadan çekilmiş bir fotoğrafını, elinde Kürtçe “Kadın, Özgürlük, Yaşam” yazan bir pankartla yayınlamıştı. Ayrıca takipçilerine “ne pahasına olursa olsun” İran’da kalacağını ve “ayrılmaya niyeti olmadığını” söyledi.

CBS News’e göre “Kalacağım, çalışmayı bırakacağım” diye yazdı. “Mahkumların ve öldürülenlerin ailelerinin yanında olacağım. Onların savunucusu olacağım.”

Diğer iki İranlı aktör, Hengameh Ghaziani ve Katayoun Riahi, protestoları desteklemekten geçen ay tutuklandı, ancak ikisi de o zamandan beri serbest bırakıldı.

Shekari, protestolarla ilgili suçlardan idam edilen ilk protestocuydu. İkinci bir protestocu, Majidreza Rahnavard, birkaç gün sonra idam edildi. Kâr amacı gütmeyen İran İnsan Hakları kuruluşuna göre en az dokuz kişi daha ölüm cezasına çarptırıldı ve düzinelercesi daha idam edilme riskiyle karşı karşıya. İran’daki insan hakları aktivistlerine göre, protestolar başladığından beri 68’i çocuk olmak üzere en az 495 protestocu öldürüldü ve 18.000’den fazla kişi tutuklandı.

AnlikHaber

AnlıkHaber.net anında haber paylaşım platformu ile en iyi haberleri size paylaşıyoruz takipte kalın

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu