Manyetik ayaklı dört ayaklı robot duvarlara tırmanabilir ve tavanları geçebilir

Dört ayaklı robotlar artık çok daha yetenekli (ve çok daha ürkütücü) hale geldi. Kore İleri Bilim ve Teknoloji Enstitüsü’nden (KAIST) araştırmacılar ve Illinois Üniversitesi’ndeki bir meslektaşı, metal duvarlara ve tavanlara tırmanabilen ve bunların içinden geçebilen manyetik ayaklara sahip dört ayaklı bir robot geliştirdiler.

Ekip, petrol tankları, köprüler ve su kuleleri gibi büyük metal yapılarda tehlikeli bakım işleri yaparken insanlara yardımcı olması için Marvel adlı robotu tasarladı. Gerektiğinde mıknatıslamak ve manyetikliği gidermek için manyetik elastomerler ve elektromıknatısların bir kombinasyonunu kullanır, bu da robotun ayaklarının bir yüzeye yapışıp bir adım atarken serbest kalmasına izin verir.

Bir kedinin üzerine atlamadan önce bir yüzeyi nasıl test ettiğini taklit eden bot, bir yüzeyin stabilitesini tam olarak taahhüt etmeden önce ön ayaklarını kullanarak test edecek şekilde programlanmıştır.

Laboratuvarda Marvel, 10 santimetre genişliğindeki boşlukları aşarak beş santimetre yüksekliğindeki engelleri aşmayı ve ayrıca yatay zeminlerden dikey duvarlara geçişi ve dikey duvarlardan ters tavanlara geçmeyi başardı. Ayrıca üç kilograma kadar veya yaklaşık 6,6 pound yük taşıyabilir.

Gerçek dünya testleri sırasında Marvel, pas ve tozla kaplı kavisli bir depolama tankına saniyede 0,35 metre hızla sorunsuz bir şekilde tırmanabildi. Tempo yürüyüşünü kullanan bot, saniyede 0,7 metreye kadar vurabilir. Tankın yan tarafındaki engellerin etrafından bile kolaylıkla dolaşabiliyordu.

Ekibin konuyla ilgili makalesi, dört ayaklı bir robotla ferromanyetik yüzeylerde çevik ve çok yönlü tırmanma, Science Robotics dergisinde yayınlandı.

İlgili bir haberde, New Scientist kısa süre önce bir levrek üzerine konmak için pençe benzeri pençeler kullanan robotik bir kuşun profilini çıkardı. 1,5 metre kanat açıklığına ve 700 gram ağırlığa sahip olan bu köpek, bir gün ulaşılması zor alanlarda numune toplamak veya doğal ortamlarında vahşi yaşamı incelemek için kullanılabilir.

Exit mobile version